ads

14 July 2010

Tiket Air Asia Free RM200

aku bercadang utk study pasal http://successinforex.blogspot.com/
amat menarik klu dapat di pelajari..bila yerk aku nak pergi
tiket tamat pada 10/10/10...bye

13 July 2010

Pembelian dinar emas

Beli 5 Dinar emas RM2850 pada masa USD 1199....
Beli 20 gram emas pada harga RM2760 USD 1199 kot...

Semoga di rahmati Allah

12 July 2010

Emas Kijang Maybank

Ianya terdapat di dalam 3 saiz iaitu 1 Oz, 1/2 Oz dan 1/4 Oz ( 1 Oz = 31.1 gram). Ketulenan emasnya ialah 24K (999.9)

09 July 2010

gold pass book

aku ingin mengenali emas lebih dekat

1)Passbook Gold Public Bank
Beza antara harga jual dan beli adalah 3.89% atau rm4.91

2)Passbook Gold Maybank
Beza antara harga jual dan beli adalah 4.12% atau rm5.17

Beza keseluruhan anatara 1 dan 2 adalah 0.23% ..just rugi rm o.30

So pilihlah salah satu bank yang memudahkan kita berurusan.

01 July 2010

Semakan wireless sekolah

Alhamdulillah..harini saya bersama PKG Kukup dan En Taufiq membuat satu operasi iaitu semakan wireless sekolah yang tergendala.

Langkah yang kami ambil ialah:

1)membuat tagging di setiap wayar (guna reader)
2)restart semula wireless dan semua switch yang berhubung
3)membuat checkup menggunakan arahan start>run>cmd>ping 192.168.0.1 (ip)
4)setting static ip utk semua pc pelajar
5)membuat semakan ke server

Alhamdulillah..
1)Makmal 1 telah berjaya di konfigurasikan
2)Wireless MK 01 telah berjaya di konfigurasikan
3)Wireless Aztech bagi Blok A dan B berjaya di konfigurasikan

Pengalaman
1)Menggunakan walki talkie utk checkpoint.
Rasanya sangat penting..pakai hp habis duit jer.
2)Looping yang dasyat dapat dikesan apabila wayar dari port20 berhubung dengan port 19..Keadaan switch akan blinking yang sangat laju.Ini disebabkan pelajar tersalah pasang.
3)Bos suruh belanja makan PKG ... tapi aku tak makan pun...dah kenyang

Next projek

1)Pihak PKG dapat trace ada switch hub dari bilik server mengalami kerosakan...
Kengkawan...adakah switch hub bley rosak..klu bley rosak ...kita nak rujuk saper yerk...
2)Saya sudah hubungi pihak PKG untuk tindakan seterusnya,malangnya pihak berkenaan menyatakan bahawa beliau hanya mengendalikan talian internet sahaja bersama sahabat mereka iaitu JARING.
3)Yang mengecewakan saya,talian Schoolnet hanya boleh di capai 4 komputer pelajar sahaja. Baiklah sekolah kami berpakat untuk membeli talian ADSL.. Tapi mahallah..RM 140 sebulan...

Ok jumpa lagi.

Projek Akan Datang

1)Cadangan agar semua ahli kelab mempelajari kaedah membuat blog
2)Pelajar yang berjaya membuat blog yang menarik akan dilantik sebagai blogger sekolah
3)Fokus blog selepas ini adalah Perfect Score Programme